Pe o ploaie de vară afară, cu un copil printre picioare jucându-se cu tot ce găsește prin sertarele biroului de la care scriu, sunt pregătită să vă informez cu ce am mai îngurgitat în ultimul timp, și anume să vă împrospătez lista de cumpărături cu produsele necesare pentru niște rețete delicioase, ușor de pregătit ( nu vă ia mai mult de o oră ) și nu în ultimul rând, sănătoase. Când mâncarea e sănătoasă, mă refer la modul de preparare și de servire în special. De obicei ce mănâncă românii la cină, ar trebui să o facă la prânz, și niciodată, dar niciodată să nu mai mâncați carne , cartofi, ouă și branză în aceeași farfurie, ci serviți fiecare preparat în parte alături de un castron mare de salată. Prepararea e întotdeauna cu puține grăsimi și fără prăjeală, exceptând friptura gătită de soț, dacă ar fi după mine, și pe aia aș băga-o la cuptor o alternativă mai bună, mai sănătoasă și mai delicioasă decât cea pârlită în tigaie, dar cum fiecare are modul lui de a găti în casă, zic să lăsăm comentariile deoparte și să trecem la treabă.
Luni
Supă de pui, lapte de cocos și curry este o rețetă vietnameză colectată de la o prietenă de proveniență, cu o singură modificare făcută de mine și aceea e că am înlocuit coriandrul cu pătrunjelul. La aspect se aseamănă cele două, însă gustul este foarte diferit. Cel de coriandru, nu îmi place de nicio culoare. Dacă nu știți ce gust are, mai bine încercați o frunzuliță când sunteți prin magazin, și nu faceți ca mine. Eu nu am gustat și am adăugat ditamai buchetul în supă, care din păcate a ajuns la gunoi. Dar și puțin dacă adăugați, aroma este una puternică, și va acoperi gustul delicios al supei. Cum am pregătit-o eu, în cele ce urmează. Nu am cantități pentru supă, e făcut totul din ochi, în funcție de oala aleasă. Ingredientele ce m-au ajutat la compunerea rețetei sunt: piept de pui, ceapă verde, morcovi, cartofi, ardei, orez basmati ( pentru aroma specifică ), usturoi, spanac, curry, o doza de lapte de cocos, sare, piper și sos de soia ( merge și de pește ). Am început cu carnea. Pusă la fiert până face spumă. După înlăturarea acesteia am adăugat legumele, orezul, curry, sare și piperul după gust. Usturoiul l-am pisat și l-am adăugat în timpul fierberii, astfel puteți pune cât mai mult, iar la sfârșit nu veți mirosi și nu veți râgâi de la el. Când toate sunt fierte, într-un castron răsturnați laptele de cocos din conservă și amestecați foarte bine până se lichefiază totul și devine cremos și fără cocoloașe. Luați cu polonicul supa și puneți peste laptele de cocos, 5 polonice la număr. Amestecați bine, luați oala de pe foc și adăugați laptele. Pentru încă 5 minute la foc mic, și apoi gata. Pătrunjelul îl adaug de fiecare dată după ce am terminat de gătit orice mâncare și e luată de pe foc. Voila!
Marți
Astăzi e acea zi în care aș mânca ceva mai diferit. Vi se întâmplă să nu vă mai placă nimic dintr-odată din ceea ce ați gătit vreodată?! Mie da…iar soluția e o rețetă nouă. Salată de ou cu maioneza din avocado a fost alegerea. Fiind încă timp berechet până la amiază, m-am gândit că ar merge perfect o gustare ușoară și grea în același timp, și ceva diferit așa cum mi-am dorit. Ingredientele le aveam în frigider, deci nu a fost necesar să mai pierd timpul și mai ales cheful de gătit pe la magazine. Aaa…de fapt nu am avut tije de țelină, dar voi dacă aveți puteți pune fără frică, acea rețetă a luat punctaj maxim într-un show de televiziune. Și aici în funcție de personal și gabarit vă alegeți cantitățile. Ingredientele și modul de preparare, după cum urmează: ouă, ceapă, mărar, un avocado pentru maioneza, muștar, roșii, zeamă de lămâie, sare și piper. Pun ouăle la fiert până ies tari. Între timp tăiați aceeași dimensiune ceapa, roșiile, tijele și faceți maioneza. Ouăle după ce s-au răcorit și curățat se taie cubulețe mici. Pregătiți un castron mare pentru a putea amesteca totul foarte bine pentru a se îmbina aromele între ele, iar acum nu vă mai rămâne decăt să o serviți pe feliuțe de pâine cu măsline ca în cazul meu, sau fără. La desert am făcut gogoși dintr-un aluat simplu din apă, făină, sare și drojdie. După ce a crescut coca am format biluțe mici pe care le-am stâlcit cu degetele și le-am prăjit în baie de ulei într-un ceaun de mămăligă. Le-am umplut cu dulceață fiecare după preferințe și le-am mâncat de nu au mai apucat a doua zi săracele. Voila!
Miercuri
Salata nu ne lipsește de la nicio masă. Iar ca această rutină să nu devină plictisitoare și să atingă nivelul de saturație, combin legumele în diferite moduri pentru a evita să avem la masă același gust ca ziua precedentă. Astăzi este rândul conopidei să facă diferența și gramul de oțet balsamic pe care evit să îl folosesc de cele mai multe ori. În rest, e compusă cu ce am de regulă prin frigider. Câte puțin din fiecare: ridiche, multe roșii (aici nu se mai aplică regula ‘puțin din fiecare’), castravete, salată verde sau spanac, ceapă verde sau albă și lista poate continua. Cu ce am mâncat-o însă e marea surpriză. Musaca de cartofi cu carne tocată!!!! Pentru prima oară în viață am încercat-o. În schimb îmi aduc aminte când am mâncat-o pentru prima dată. Eram în vacanță la Tușnad cu părinții, iar la cantină unde mâncam seară de seară și unde mi se părea că e cea mai bună mâncare de pe pământ (eram atât de mică încât doar fazele astea mi le aduc aminte: când vizitam urșii seara și când mâncam la cantină, culmea, tot seara). Cum am gătit-o?! Păi se pun la fiert cu tot cu coajă cartofii. Câți vreți și câți puteți. Când mă uit la poza de jos am impresia că e lasagna și am greșit poza. Dar nu e. Să continuăm zic…am căutat eu mai multe rețete pe internet, apoi am ciugulit de ici o informație, de colo un ingredient secret, și le-am combinat pe toate după gustul meu. Sosul care va fi așezat printre straturile de cartofi fierți, răcoriți, curățați și feliați, va fi alcătuit din: carne tocată de vită, ceapă, suc de roșii, usturoi, morcov dat prin răzătoare bulion, cimbru, boia, sare, piper. Puneți carnea în tigaie, nu ceapa cum găsiți în toate rețetele, și o lăsați până se evaporă toată apa din ea, chiar prăjind-o puțin pentru a da un plus de gust musacalei. Se adaugă pe rând ingredientele mai sus menționate, plus apă și lăsăm să fiarbă jumătate de oră. După ce e gata, se lasă la răcorit. Pregătiți cartofii de asamblare și o tavă unsă bine cu unt. Acum că sosul s-a mai domolit, adăugați două ouă pentru a lega mai bine compoziția și nu riscați să se destrame când așezați preparatul pe farfurie. Un strat de cartofi, sosul și ultimul strat de cartofi. Aici am acoperit musacaua cu smântână bătută cu un ou și mozarella din belșug. Totul intră la cuptor până devine arămiu la culoare. Voila!
Joi
Săptămâna asta am avut chef de gătit după cum vedeți după rețetele nou încercate de mine și nu am ales unele chiar ușor de executat așa cum îmi place mie. Dacă nu v-ați dat seama deja din poze, azi am încercat papanași biluțe decorați cu smântână cu 18% grăsime și dulceață de mure. Ori mi-a ieșit mie aluatul, norocul începătorului, ori rețeta acestui aluat de papanași este foarte ușoară și am trăit eu cu iluzia unei rețete complicate și că nu e de mine. Ingredientele pe care le-am folosit au fost în funcție de cantitatea de brânză pe care o aveam la momentul respectiv 300g mai exact de branza de vaci homemade, 2 ouă, bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, făină, zahăr, ulei. Am stins o linguriță de bicarbonat de sodiu cu zeama de la jumătate de lămâie în castronul în care o să pregătesc aluatul pentru papanași. Adaug brânza. Încep să mixez încet la mixer și adaug pe rând cele două ouă, două linguri de zahăr și 160g făină. Trebuie să ajungeți la o textură a aluatului nici foarte moale, nici foarte tare, și să fie ușor lipicios. Am pus mult ulei la încins în ceaunul pentru mămăligă, la foc mediu spre mic, și m-am ajutat de două linguri pentru a forma biluțele. La sfârșit le-am servit cu smântână și dulceață. Voila!
Vineri
Nu vă speriați de felul cum arată farfuria cu numărul 2. Morcovii întotdeauna băiețelul meu îi mănâncă pe toți, iar eu îi pusesem așa pentru a se răcori puțin înainte să fie devorați de prichindel. Homemade humus pentru mic dejun, și păstăi de fasole verde cu pulpițe de pui la ‘cină’, avem pentru astăzi. Am scurs o conservă de năut într-o strecurătoare, zeama păstrând-o pentru mai târziu și am început rând pe rând, să dau coaja jos de pe bobițele de năut. Pentru a le zdrobi și pentru a avea certitudinea unei paste fine de humus la final, am folosit un mixer vertical. Într-un bol adaug boabele decojite, 2 căței de usturoi, o lingură de tahini (pastă de susan) pe care l-am cumpărat gata făcut dintr-un bazar arăbesc, zeama de la o jumătate de lămâie, sare, și mă ajut de zeama rămasă de la năut. Încep să blenduiesc turnând puțin câte puțin pentru a ajunge la textura dorită. Am pus totul pe o farfurie adâncă, am stropit cu ulei de măsline și puțin praf de boia. Merg de minune cu capere, însă eu nu am avut de data aceasta. La al doilea fel de mâncare, am pus într-o tigaie încinsă cu ulei niște păstăi congelate, rondele de morcov, un cățel de usturoi pisat și ceapă, peste care am turnat 3-4 linguri de apă și le-am acoperit cu un capac. Pulpițele le-am băgat la cuptor astfel încât să se facă odată cu legumele. Pentru un gust mai delicios, în loc de sare am pus sos de soia și peste carne, și peste fasole. Voila!
Sâmbătă
De data acesta vreau să vă prezint o rețetă de paste care nu există pe internet. Pentru că e prea simplă m-am gândit eu după ce am terminat căutările, punându-mi experiența și cunoștințele să lucreze împreună pentru a ieși o garnitură simplă care să meargă alături de orice carne doriți. Eu am servit-o exact așa, cu salată. Este foarte delicioasă această rețetă. În primul rând pune niște paste la fiert și apoi citește continuarea. Bate doua ouă într-un castron și adaugă câțiva stropi de lapte, sau câteva linguri de smântână sau iaurt. Puțin mărar, sare și piper. Unge bine o tavă cu unt, adaugă pastele fierte și răcorite peste care toarnă compoziția de ou și lapte. Amestecă ușor cu două furculițe până toate pastele au trecut prin baia de lapte. Presară pe deasupra cât mai multă mozarella și bagă la cuptor până devine totul arămiu și mirosul a inundat toată casa. După masa copioasă am servit cireșe din propria gospodărie, dulci și zemoase și pe jumătate coapte, dar nu mai apuc altfel să mănânc si eu din cauza unor păsări care de crude au început să le devoreze. Voila!
Duminică
O ieșire în oraș pe săptămână este obligatorie. Zi off de la gătit și zi on la mâncat ceva nou și cât de cât sănătos. Zi de relaxare, pentru că o nouă saptămână stă să înceapă cu toate provocările din ea, iar noi trebuie să le facem față cu brio. Nu mai zic de poza cu pepenele roșu (harbuz cum îi spunem în Moldova) ce ar trebui aplicată în toate zilele de vară. Pentru că la toți trei ne place foarte mult, și poate fi mâncat de dimineața până seara, o cură cu harul ar fi binevenită în mijlocul verii când toate sunt prea grele de mâncat și parcă ne-am săturat de toate. Să profităm de fructele și legumele de sezon. Sunt dulci, aromate și pline de vitamine necesare tuturor. În caserola aceea mi-am luat niște paste cu legume asiatice și creveți pane. Le-am devorat în văzul tuturor, într-o baie de lumină caldă, companie plăcută (pescăruși), zâmbete de la oameni necunoscuți, binedispuși și ei de soarele îndrăzneț care a reușit să iasă de după norii fioroși ce îi furau din strălucire. Voila!
Bucurați-vă de ceea ce vă înconjoară! Nu căutați fericirea în altă parte pentru că e chiar în fața voastră. Vacanță plăcută!