Nu vreau să reiau povestea de aici unde am vorbit de sărbătoritul Paștelui de două ori din cauza religiei nepotrivite față de cea a Danemarcei, ci vreau să mă laud cu un Paște de neuitat, că tot i-a venit rândul și la al nostru cel creștin ortodox, prin invitarea celei mai urmărite vloggerițe de pe youtube de către mine, și anume Andreea Balaban.
Nu o să poată gusta din cozonac, al cărui rețetă o găsiți aici și unde v-am detaliat pas cu pas modul de preparare al celei mai eșuate rețete naționale. Vegană cam 80% spune ea, prin prisma faptului că încă folosește creme testate pe animale și accesorii din piele naturală. Însă de mâncat nu face excepție decât la cozonacii bunicii care a crescut-o. Așadar, trebuie să mă gândesc serios la meniul de anul ăsta, adio rețete tradiționale de Paște, pentru că o dată vine în vizită Andreea Balaban. Pentru mine oricum va fi de neuitat, să sperăm că și pentru ea. Ne va călca pragul timp de o săptămână, și vreau să gătim chestii noi pentru mine, să pălăvrăgim despre viața de vlogger, să fur un strop de meserie, și să vizităm tot felul de buticuri cu vintage așa cum îi place ei, să ne delectăm cu street food (știu un loc unde face un falafel kebab-curcubeu pe cerul gurii, nu altceva). Din fericire totul va fi deschis aici, neștiind că noi sărbătorim Paștele, hi, hi, așa că, hai să vedem și partea bună a lucrurilor!
Știind că ea mănâncă mult dulce, voi pregăti o prăjitură pe care am găsit-o pe un grup unde știam cu siguranță că voi întâlni o grămadă de rețete fără lapte de vacă și ou, zahăr și făină cu gluten, dar gustoase și sănătoase pentru oricine le servește. Nu avea un nume, însă eu aș numi-o ¨prăjitură vegană cu afine¨. Ouăle se înlocuiesc cu semințe de chia hidratate în lapte de ovăz, făina e de migdale, mai aveți nevoie de mere coapte, afine, fulgi de ovăz, lapte de cocos, un vârf de cuțit de bicarbonat și pentru a îndulci prăjitura, sirop de agave. Măsor din ochi făina, fulgii de ovăz, peste care adaug bicarbonatul, semințele de chia și laptele de cocos câte puțin, până ajung la o compoziție un pic mai vâscoasă decât cea pentru chec. Curăț vreo 3 mere de coajă, le tai cubulețe și le pun într-o tigaie cu ulei, sirop de agave și puțină scorțișoară la călit până se caramelizează. După ce s-au răcorit le-am amestecat cu aluatul, și turnat ulterior într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe deasupra am presărat din belșug afine și am băgat-o la cuptor Franke, cel mai mare ajutor al meu în bucătărie.
Cât savurez cea mai delicioasă cafea de la Franke A300 mașina mea profesionistă în preparatul celor mai delicioase băuturi din cafea proaspăt măcinată, prăjitura crește văzând cu ochii în cuptor. După ce am achiziționat A300, prietenele îmi spun că este motivul principal pentu care aleg să bea cafeaua împreună cu mine pe balcon, cu cea mai frumoasă priveliște asupra canalului Limfjord din Løgstør; la mica mea terasă-cafenea se găsesc fel și fel de sortimente de băuturi sofisticate pentru cele mai pretențioase gusturi. Cum Andreea Balaban este o băutoare înrăită de cafea și ciocolată caldă, sper să o surprind plăcut cu specialitatea casei, cafeaua cu lapte spumos, care îți lasă niște mustăți albe pe botic, de te linge motanul meu, Bobby până nu mai rămâne nimic. Iubitoare de pisici cum sunt și eu, cu siguranță nu o să le ducă lipsa celor din România atâta timp cât Bobby se va ocupa de asta. De la linsul mustăților, până la ora de joacă, unde ne amuză de fiecare dată sărind pe sus după lumina reflectată de soare în telefon, și pe care eu o mișc de colo, colo spre disperarea lui Bobby, că nu poate prinde domn’le lumina cea obraznică care vrea să îi fure strălucirea; sau plimbările de seară în care el ne va acompania, mirosind orice frunză și pândind orice mișcă, făcând sprinturi printre picioare spre amuzamentul tuturor trecătorilor, care și acum se miră cum se ține el după noi ca un cățeluș fără zgardă.
Toate ca toate, dar ce fac eu la felul principal? Adio, rețete tradiționale de Paște pe anul ăsta! O supă cremă de linte, poate?! Da. Ne place și nouă, e consistentă și proteică, exact ca atunci când a-i manca friptură de miel, imaginație să avem; plus, va ajuta să se digere mai ușor aperitivul. Aici m-am gândit la niște bruschete unse cu usturoi și ulei de măsline, scoase din cuptorul cu microunde Franke în momentul servirii, alături de humus homemade decorat cu capere pentru prestigiu, ulei de măsline pentru onoare și firicele de boia dulce pentru culoare. Bruschetele merg bine și cu salata de vinete, așa că mă apuc să fac o maioneză de avocado, că altă soluție mai rapidă nu am la îndemână. Apropo, ce maioneză de post sau vegană, cum vreți să îi spuneți, mai cunoașteți?!
Să mă laud puțin, să știți că pe Franke magazin online găsiți cele mai frumoase piese pentru o bucătărie modernă în zilele noastre. Au în dotare tot felul de aparaturi, electrocasnice și idei pe care să le folosiți în asamblarea bucătăriei ideale.
O salată lipsește de la masa noastră, dar sunt pe fază, și cum ai zice hocus-pocus-preparatus = tabouleh aterizează pe masă. O salată plină de vitamina C, necesară după toată perioada asta de izolare și de hibernare prin care am trecut. Pătrunjelul e 100% ecologic, plantat, udat și cules cu mânuțele mele din sera de vară pe care o avem în grădină.
Andreea Balaban este vlogger de câțiva ani, și ceea ce m-a atras la ea, este tematica pe care o aplică în vloggurile sale, cum ar fi istoria modei, călătorii, artă, stil de viață bucureștean îmbinat cu cel buzoian (fiind născută în Buzău). ceea ce vreau să spun e că, și ea a început aventura asta în ale online-ului, tot pe blog. Cu toate că blogul nu mai e ce era odată, spune ea, eu simt contrariul. Încă se mai mișcă lucrurile dacă știi unde să lovești după părerea mea, poate nu la același nivel cu vlogging-ul, dar e acolo, încă se citește.
În continuare meniul este completat de empanadas vegetariene. Recunosc, mi s-au împleticit degetele pe tastatură când am scris denumirea, dar credeți-mă pe cuvânt, au ieșit demențiale. Umplute cu ciuperci, cartof dulce și porumb, a rezultat un preparat de lins pe degete, chiar și pentru cel mai mare mâncător de carne.
În drum dinspre aeroport, Andreea e înfometată îmi scrie, așa că mă pun la aranjat masa; în stilul danez, pentru o atmosferă cât mai hygge, cu lumânări parfumate (cum este obișnuită), șervețele cu motive pascale, jazz pe fundal și ouă ornamentale atârnate pe creangi naturale de sălcioară înflorite, așezate pe mijlocul mesei de Paști.
E timpul. Pun repede rochia diafană pe mine, ruj roșu pe buze, parfumul cu miros de trandafiri, pantofii cu toc gros și bareta de catifea, cerceii maneloși (aurii) și sunt gata să dau piept cu EA, AndreEA. Fetelor, nu fiți invidioase pe mine. O să vină și rândul vostru într-o zi. Trebuie doar să vă doriți cu adevărat asta.
O să revin cu impresii despre această aventură alături de Andreea Balaban într-un articol următor, care va conține informații până la cel mai mic detaliu. A fost o mare provocare pentru mine meniul de Paște, deci cu siguranță va fi unul de neuitat și special din mai multe puncte de vedere! Felicitări acelora care pot face asta (a fi vegan) zi de zi și an de an! Poate într-o zi îmi voi face curaj să încerc și eu, dacă mai vine Andreea B. în vizită de câteva ori, măcar jumate și tot e un progres în acest sens.
Paște fericit, tuturor!!! Paște vegan, în cazul meu!
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2021 ediția de primăvară!
Un gând despre „Paște vegan!”