Ce mănânc într-o săptămână – partea I

Ideea de a scrie despre meniurile dintr-o săptămână mi-a venit atunci când într-un grup privat cu creatori handmade, multe comentarii făceau referire la ce mai gătim și noi, suntem în pană de idei, avem nevoie de ceva rapid și gustos, printre care eu nu mă regăseam.

Secretul meu e anticiparea cu o zi înainte cel puțin, a ceea ce vom avea la cină. Fiind masa principală, o să mă axez doar pe această parte în seria ¨ce mănânc într-o săptămână¨, deoarece la micul dejun nu e nimic alambicat. Fructe până în ora 12 cine vrea să slăbească, și cine nu vrea?! Iar la amiază ce mai găsim prin frigider, de la salamuri, ouă, unt, cașcaval la zacuscă, resturile rămase de la cină, servite cu chifle calde alături de ceai, cafea, apă cu lămâie sau un pahar de suc după cum preferă fiecare. Ne descurcăm noi cu astea două. Aici vă spun din start, nu o să descoperiți cine știe ce rețete nemaiauzite. Dar cu siguranță ceva nou va fi pentru fiecare. Spor la gătit!

Program săptămânal al mesei principale – CINA

Luni

Pentru luni am programat să fac o ciorbă de pulpe de curcan cumpărate în weekend de la Lidl special pentru această rețetă. Gustul acesteia este exact ca ciorba făcută cu pui de țară, cu floricele de grăsime plutind deasupra ca pe un câmp Am agăugat carnea la început pentru a-și lăsa spuma, după care bineînțeles am adăugat legumele, paste cu ou, bulion, cimbru și pătrunjel verde la final. Am acrit-o cu borș de casă, din păcate cu un rest rămas de la borșul umplut de mama când a fost în vizită. O să încerc să umplu și eu. Dacă îmi iese o să revin cu rețeta și modul de preparare într-un articol viitor.

Marți

Pentru că luni am avut o zi mai ușurică pentru stomac, astăzi o dăm pe 3 bucăți întregi de piept de pui condimentat la cuptor pe care le-am uns cu boia dulce, piper, sare și ulei înainte de a intra la bronzat. Întretimp am pus baby cartofii la fiert cu tot cu coajă, ca după să fie scurși și pasați în tava de cuptor, unși cu unt topit în prealabil la cuptorul cu microunde folosind o spatulă, condimentați în final cu sare și piper. Am făcut rocada între piept și smashed potatos în cuptor iar după 10 minute totul e gara pentru servire. Am avut ajutor la salata de varză pe care a tocat-o mărunt mărunt pentru un gustmai intens și suculent. A ieșit super gustos totul, suculent, aromat, totul în nici mai mult nici mai puțin de o oră. Voila!

Miercuri

Oh, dacă știam că joi e Bunavestire, zi în care se mănâncă pește, o lăsam pe atunci, dar cum nu prea mai știu sărbătorile din calendar, astă zi am făcut ce altceva decât pește!!!! Un păstrăv somonizat cumpărat de la o crescătorie din zonă pe care l-am scos de la congelator de marți seara pentru a fi gata de preparare a doua zi. L-am tăiat în două pe lung, uns folosind o pensulă cu ulei și muștar și condimentat cu sare și piper. După ce l-am băgat în cuptor la programul de pește la 225 grade, separat am pus orezul într-un bol magic, cu sare, praf de curry, piper, apă și ulei pe care l-am introdus în cuptorul cu microunde pentru 15 minute, în același timp pe aragaz am încins o tigaie în care am pregătit o punga cu mix de legume congelate. Voila!

Joi

Zi de pește. Se pune dacă am mâncat ieri?! Nu cred, însă din fericire mai avem jumătate de pește rămas, iar pentru cei care mai vor altceva pe lângă, am făcut brânză de vaci în casă. Băiețelului o să-i pasez un avocado cu brânză dacă nu va vrea să ni se alăture alături de mămpligă cu pește și mujdei sau mămpligă cu brânză. Totuși, i-am modelat câțiva bulgărași de brânză cu mămăligă, ca mai târziu să îi prepar și ciocolata bebelușului din avocado, banană și carob. Pentru 1 kg de brânză am folosit 2L lapte cu 3,5% grăsime și 1000g smântână cu 18% grăsime. În punctul de fierbere al laptelui am adăugat smântâna toată odată, amestecând continuu până ce bulgărașii de branză încep să se formeze. Am turnat totul într-o pânză de fructe cumpărată de la supermarket și am lăsat la scurs cam două ore nu mai mult, deoarece mie personal îmi place brânza mai mult să fie umdedă, decât uscată și necăcioasă. Iese o branză grasă delicioasă potrivită și ca umplutură la plăcinte sau diferite prăjituri. Și pentru că azi am scăpat ieftin cu gătitul, m-am apucat să fac un tiramisu în stilul meu. Cu doar 250 de frișcă lichidă, 250 g mascarpone, 400 g de pișcoturi, 500ml cafea și ceva zahăr pudră, cacao, zahăr tos și esență de rom, în ordinea ce urmează: bat frișca lichidă cu 2 linguri de zahăr pudră până se întărește, după care adaug mascarpone, esența de rom și zahăr pudră după gust și mixez câteva secunde până ajung la consistența unei creme. În timp ce crema se odihnește în frigider, prepar cafeaua în care adaug zahăr tos atât cât dorim de dulce să fie. Cotrobăiesc prin dulap după un vas potrivit. Îl măsor cu pișcoturile și de-alungul și de-a latul să știu cum o să le așez odată ce încep ansamblarea desertului delicios. Verific dacă s-a răcit cafeaua și încep construcția cu un strat de pișcoturi înmuiate 3 secunde cu partea glazurată cu zahăr și le asez în vas în acelși mod; continui cu un strat din jumătate de cremă, pudrez un strat de cacao peste cu ajutorul unei site, după cu încă un rând de pișcoturi, cremă și cacao. Tips: dacă aveți esență de caramel, crema iese mult mai gustoasă și se potrivește cu aroma de cafea din pișcoturi. Eu de data asta am avut de rom. Înfoliez prăjitura și o dau la rece până a doua zi. Voila!

Vineri

Știu că e zi de post însă nu vă pot ajuta aici. Eu am făcut pârjoluțe din carne tocată de porc la care am adăugat câteva legume: squash, cartof, morcov și usturoi. Am condimentat cu sare, piper și mărar proaspăt, plus două ouă care să lege întreaga compoziție. Am format biluțe, le-am așezat în tavă, uns cu ulei și la cuptor cu ele la 200 de grade cu ventilație pentru jumătate de oră. Curăț repede câțiva cartofi pe care îi arunc în oală la fiert, să îi transform în piure delicios cu unt și smântână. Am servit totul cu salată de varză și un pahar de vin roșu. La desert am avut tiramisu care apropo a ieșit super însiropat și aromat. Voila!

Sâmbătă

Dis de dimineață , fiind și băiatul acasă, trebuia să mă apuc de făcut ceva și pentru prânz. Așa că, am pus cartofii la fiert cu coajă în oală, peste care am mai adăugat vreo 5 ouă cu tot cu coajă. Ați ghicit unde se îndreaptă rețeta? Salată orientală, excat. După ce toate au fiert și răcorit, le-am tăiat cubulețe aruncat într-un bol încăpător, peste care am mai adăugat o conservă de ton în ulei, o ceapă tocată mărunt, mărunt, măsline și o conservă de porumb. Am asezonat cu oțet balsamic și sare. Nu am mai adăugat ulei, deoarece a fost destul cel din conserva de pește. Bineînțeles a trebuit să îi gătesc altceva fiului meu drăguț care nu a binevoit să mănânce din salata mea. Mai pe seară a gătit EL, ce altceva decât friptură de vită pe care am servit-o lângă o salată și felii de mămăligă alături de nelipsitul vin roșu. Voila!

Duminică

Am continuat la prânz cu salata orientală făcută cu o zi înainte, dar și niște ochiuri cu mămăligă și brânză cu mucegai, care apropo merge super bine cu mămăligă fierbinte. Pentru cină, din nou o friptură, de porc de această dată, servită alături de cartofi spirală copți în cuptor, vin roșu și salată de roșii și castraveți. La desert a mai rămas niște tiramisu pe care l-am devorat pe tot să ne luăm de-o grijă, ca mai târziu să ronțăim niște popcorn homemade la ceaun. Voila!

Iată cîteva idei care să vă scoată din primejdie, însă țineți minte un lucru. E bine să anticipați ce mâncați cu câteva zile înainte pentru a evita crizele din ziua respectivă: criza produselor și cea mai rea, criza de foame. Vă transformați toate în Cruella și asta nu aduce decât tensiuni neplăcute între membrii familiei, ceea ce nu ne dorim cu toții. Eu pe lângă aceste rețete gătesc separat și pentru băiețel. Legume la abur pe care le mixez cu ou fiert tare, sau carne, adaug fulgi de drojdie inactivă sau carob, în funcție de combinațiile alese. Îi prepar ciocolata bebelușuilui din avocado, banană și carob, sau avocado cu brânză, iaurt cu fructe, chec baby friendly și câte și mai câte.

Astăzi fiind duminică pentru mine, deja am tranșat un pui cu care voi vedea ce voi face cu el mâine. Însă am cu ce să încep săptămâna. E mai ușor de găsit o garnitură, un mix de legume, și voila preparatul.

Ne auzim peste o săptămână cu noi idei de rețete simple și rapide, ce nu depășesc o oră, un timp scurt zic eu, dacă știi cum să te organizezi în bucătărie cu ordinea gătirii produselor astfel încât să nu depășească această limită.

Pe data viitorare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s