Nu demult într-un articol vă povesteam că noi am renovat apartamentul din Cluj de la distanță, și nu mică mi-a fost mirarea să văd cât de mulți sunteți interesați să aflați cum am făcut asta. E greu și la fața locului să ții piept provocărilor care apar pe parcurs indiferent ce ar fi, mi-ați spus, darămite de la 2000 de kilometri away from home, si mai exact din Danemarca.
Oi fi având o baghetă magică, o persoană de contact în domeniu, am angajat designer de interior, am descoperit secretul erudiției în renovări fără stres și control asupra muncitorilor, și întrebările curg în direcția asta la infinit. Însă explicația este una singură; am căutat pentru fiecare modificare a apartamentului, firme de specialitate cu produse premium specifice fiecărei modificări în parte.
Ne-am gândit că la un apartament atât de mic, cu un spațiu de 56 mp locuibili, se merită să folosim produse de ultimă generație, pentru a ne oferi confortul necesar celor 3 membri ce compun familia Roșu, și să ne ajute să încăpem toți trei fără a ne lovi unii de alții prin casă și fără a ne sufoca unii pe ceilalți prin simpla prezență.
Astfel că m-am decis să dedic câte un articol fiecărei modificări de amploare care a vut loc în apartament, în care să detaliez alegerile făcute la momentul respectiv, cu scopul de a vă răspunde tuturor întrebărilor prin intermediul acesta.
În articolul de astăzi am ales să vorbesc despre parchet. Un element care se întinde pe 40 mp ai apartamentului, ocupând cea mai mare suprafață dintre toate modificările care au avut loc în proiectul ¨renovarea de la distanță¨, nume ales și pentru seria articolelor ce urmează notate de la I la…vom vedea până la momentul cu pricina.
Alma Parchet
Am început documentările asupra modelelor de dușumea din lemn natural și ecologic compatibilă cu încălzirea în pardoseală în primul rând; fiind mai pretențioși, am căutat și ceva care să ne ofere o gamă variată, poate întrezărim ceva nou și interesant de la care să pornim modificarea; într-un final o firmă care să se ocupe de montare la cheie, și anume: cu măsurători făcute de speciliști, exacte fără a avea pierderi de material aiurea ca atunci când ne-am fi apucat noi de ele; montarea să fie făcută de meseriași, de pe mâinile cărora să iasă un finisaj ca în reviste, dar foarte important să ofere garanție lucrării cel puțin pentru 2 ani de zile pentru a avea pe cine să tragem la răspundere în caz de surprize neplăcute, când vom constata că realitatea nu e în concordanță cu ce am discutat inițial.
Garanția este foarte importantă când acționezi mai ales de la distanță, și este a doua cerință după model și materia primă din care este făcută viitoarea modificare, de luat în considerare, fiind o dovadă că firma producătoare este una serioasă, cu angajament și responsabilitate față de client, un punct care ne-a câștigat încrederea și ne-a ușurat căutarea în alegerea potrivită a unei companii full option conform cerințelor noastre.
După lungi căutări, ne-am oprit la Alma Parchet de unde am ales și modelul de parchet dinr-un lemn triplu stratificat, pentru living și dormitoare, după ce am avut parte de consultanță, și cele mai bune sfaturi cu ceea ce se potrivește stilului nostru de viață; am aflat că un parchet format din 3 straturi de lemn după cum îi spune și numele, straturi montate în așa fel încât fiecare să preia din presiunea celorlalte două, are rezistență și stabilitate în timp. În funcție de stratul de uzură ales, avem o garanție de stabilitate pentru o perioadă între 15 -20 de ani; nu lucrează și formează la fel de multe rosturi ca cel din lemn masiv, este recomandat ca parchet pentru încălzire în pardoseală; atenție, încălzirea în pardoseală trebuie montată în șapă, unde temperatura nu trebuie să depășească 28 de grade, și pentru ca totul să meargă fără niciun fel de problemă, montarea acesteia trebuie făcută de specialiști, și nu de meseriași la mâna a doua.
Sursa: Alma Parchet
P.S. În alegerea parchetului mai trebuie să iei aminte de stratul de uzură al acestuia, o calitate importantă dacă vrei un parchet de cursă lungă.
Modelul ales de noi este cel din prezentarea de mai sus, îl găsiți sub numele de ¨parchet stratificat stejar Living White¨; ceea ce ne-a plăcut la el după toate teoriile dezbătute legate de cel mai potrivit tip de parchet pentru încălzirea în pardoseală, montaj, costuri ș.a.m.d., au fost culoarea aceasta deschisă, stratul de uzură gros de 3,5 mm care ne permite să refinisăm parchetul ori de căte ori vrem schimbând chiar și culoarea, ceea ce ni s-a părut un super avantaj în cazul în care se pătează sau suferă accidente. Desenul pe care stejarul îl oferă în mod natural plăcilor, prin acele nervuri, alburnuri și noduri, ce determină diferențe fine de culoare pe ici colo, relaxează ochiul și formează un ambient plăcut cu sentimentul de acasă.
Am scos din start ideea de parchet laminat pe care îl cunoaște toată lumea, din cauza materialului din care este făcut acesta. Este de fapt un compozit, nu un produs natural, care atunci când intră în contact cu apa sau lichide de orice fel se umflă, la fel ca și lemnul de altfel, diferența fiind că laminatul nu va mai reveni la forma inițială niciodată după uscare. Cum avem în familie un năzdrăvan care toată ziua e pus pe șotii, suntem vigilenți și ținem cont de toate aspectele. Un parchet din lemn natural poate fi șlefuit și adus la forma normală, pe când la parchetul laminat nu se poate face acest lucru din cauza materiei prime din care este confecționat.
Cotinuând pe subiectul încălzirii în pardoseală, parchetul stratificat lipit are o grosime mult mai mare față de parchetul laminat, între 10-14 mm, față de 8mm, și gradul de rentabilitate mult mai bun în raport cu transferul termic dintre cele două tipuri de parchet. Cum se întâmplă asta?! Răspunsul este simplu. Prin lipirea straturilor nu mai există bariere izolatoare între șapă și pardoseală, una ar fi folia care se folosește în mod normal la montarea parchetului și care stopează căldura să iasă la suprafață în aceeași cantitate cosumabilă, și cealaltă, aerul dintre straturi care odată lipit va dispărea ca prin minune, creând un mediu prielnic pentru transferul căldurii în încăperi.
Pentru holul de la intrare, bucătărie și baie în schimb am ales o pardoseală de tip SPC, modelul Redwood Herringbone, pardoseală formată dintr-un amestec de piatră și un model de rășină, rezistent la umiditate, anti șoc și un foarte bun conducător de căldură aviz încălzirii în pardoseală, comportându-se exact ca greasia, numai că mult mai rezistentă, iar aspectul poate fi exact ca la parchetul laminat, un model de lemn sau de piatră deasupra și o folie de plastic, în cazul nostru aspectul este similar cu modelele de parchet vechi pe care le mai găsim în blocurile comuniste, revenite în actualitate în diferite nuanțe.
Alma Parchet are o varietate de produse spre vânzare, începând cu parchet din lemn masiv, parchet stratificat, pardoseli SPC, s-au extins chiar și pe partea de amenajări interioare și exterioare, elemente de design și decor toate fabricate din lemn masiv. Exemple de acestea în aceeași ordine, că am vorbit destul de parchet în acest articol, sunt mese cu blat din lemn masiv foarte frumoase, scări de interior clasice și robuste, tablouri pictate, covoare țesute manual. De curioztate intrați pe site la ei și descoperiți-le cu ochii voștri, cei care văd un frumos individual. Ce îmi place mie, s-ar putea ca ție să nu îți placă, doar gusturile nu se discută, nu-i așa?
Cam atât despre pardoseala apartamentului, voi continua seria bineînțeles până elimin toate modificările de pe listă. Fiți pe fază, va continua seria ¨renovarea de la distanță ¨ cu partea a II-a de azi într-o saptămână.
Până data viitoare scrieți în comentarii ce tip de pardoseală aveți și dacă sunteți mulțumiți de alegerile făcute. Argumentați, așa cum am făcut și eu, însă în câteva cuvinte.
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2021 ediția de primăvară.
Un gând despre „Renovarea de la distanță – partea I”