Trei deserturi daneze încercate de mine!

Cum se apropie Crăciunul dăm iama prin magazine după ingrediente cât mai aromate, colorate, delicioase, bogate în grăsimi,  căutăm reţete noi pentru a impresiona invitaţii, iubitul, soţul, familia, soacra 😀 dar şi pe noi însene nu-i aşa?! 🙂 Cine nu se simte bine când le este apreciat efortul de a găti un desert, mai ales când asta nu e o activitate uzuală şi iese şi gustos pe deasupra!

O să scriu trei reţete uşoare, fără prea multe ingrediente şi preparate într-un timp scurt, pe care le-am gustat întâi de toate, ca mai apoi să merite tot efortul şi energia mea.

O să încep cu brunsviger, o prăjitură brună doar datorită stratului adăugat la sfârşitul preparării, deci să nu o confundaţi cu brownie sau mai ştiu eu ce mai există brun.

După măsurătorile mele voi mai puteţi adăuga aceeaşi cantitate de ingredient pentru nu a risca să schimbaţi gustul, textura şi apoi să mă înjuraţi bine :))

Reţeta1. Brunsviger (brown loveliness în traducere)

300g făină albă

30g zahăr tos

30g unt/margarină (eu folosesc unt)

30g drojdie

1/2 linguriţă de sare

1/2 linguriţă de cardamon (are un gust piperat, opţional)

2dl lapte dulce

Pentru glazură este nevoie de:

100g unt topit

100g zahăr brun

1 lingură de sirop (opţional)

Din primele ingrediente rezultă un aluat ca de pâine şi trebuie lăsat la dospit 20 de minute într-un loc călduţ (eu pun bolul cu aluat lângă calorifer).

O glazură mai simplă ca asta nu am mai văzut, unde untul trebuie topit  la microunde câteva secunde şi apoi amestecat cu zahărul brun. Siropul leagă mai bine cele două ingrediente şi îi poate schimba culoarea din mai inchis în mai deschis şi invers, depinde de tipul de sirop, dar nu este neaparat necesar.

După ce aluatul a crescut şi întins trebuie plasat într-o tavă unsă cu unt si bagată la cuptorul preîncălzit la temperatura care credeţi de cuviinţă că cuptorul vostru coace bine. După 20 de minute puneţi glazura pe toată suprafaţa prajiturii şi o plasaţi din nou în cuptor pentru încă 10 minute şi gata!!!!!

brunsviger cam aşa trebuie să arate 🙂

Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte, nu cu mult timp în urmă am postat într-o dimineaţă o poză pe facebook cu o prăjitură plină cu bombonele M&M’S. Ei iată că am făcut rost de reţetă de la scumpa mea colegă şi autoarea acelei prăjituri numai bună lângă o cească de cafea bună. 🙂

Reţeta2. Mors chokoladekage (prajitura de ciocolată a mamei se numeşte)

300g făină albă

75g unt/margarină

300g zahăr tos

2 ouă

50g cacao

2dl lapte dulce

1 linguriţă de bicarbonat (5g)

1 linguriţă de praf de copt (5g)

1/2 linguriţă de zahăr vanilat (2 1/2g)

Amestecaţi ingredientele în ce ordine vreţi, făcând excepţie cu făina care trebuie încorporată încet cu ajutorul unei spatule sau tel ( în nici un caz cu mixerul) de sus în jos până crezi că e de ajuns. Se pune în cuptor pâană credeţi de cuviinţă că e gata!!!

Glazura

200g zahăr praf

cca. 2 linguri apă clocotită

La foc mic se lasă până are o consistenţă de aluat de clătite, opţional ciocolată rasă peste glazură, toate astea după ce prajitura e coaptă şi e scoasă din cuptor definitiv. Puteţi folosi orice tip de glazură vă place!

mors chokoladekage poate fi servită cu frişcă şi fructe alături. 🙂

Reţeta3. Ris a la mande cu sos de cireşe (desertul de Crăciun – orez cu migdale)

200g orez

200ml apă

1L lapte dulce

250ml smântână lichidă de 38% grăsime

1 beţişor de vanilie

200g de migdale

2 linguri zahăr

un vârf de cuţit cu sare

250ml sos de cireşe

Se pregăteşte cu o zi înainte orezul. Adică: primul pas se fierbe cu apa până scade  amestecând continuu 1-2 minute, apoi se pune laptele şi continuăm să amestecăm timp de 40 de minute, încet şi la foc mic. Când e gata adăugaţi o lingură de zahăr şi un praf de sare şi îl lăsaţi să se odihnească peste noapte. Eu m-am aşezat cu fundul pe blat langă aragaz, mi-am luat telefonul în faţă şi nici nu am ştiut când au trecut minutele pe lângă mine.

Al doilea pas se întâmplă a doua zi, cănd e timpul de finalizare a deliciosului desert. Se bate cu mixerul la prima viteză smântâna lichidă cu o lingură de zahăr şi conţinutul unui beţişor de vanilie până devine tare.

Al treilea pas, se pun migdalele în apă fiartă şi se lasă 10 minute pentru a putea fi decojote repede repede. După decojire se păstrează una intreagă, iar restul migdalelor merg în blender pentru a fi mărunţite. La final se încorporează spuma rezultată cu orezul şi migdalele!!!!! Sosul de cireşe îl cumpăr, dar îl puteţi face şi acasă!

Cine va găsi migdala întreagă va câştiga o inimioară din marţipan! ❤

ris a la mande acesta este desertul meu preferat!!! 🙂

O variantă mai rapidă este să cumparaţi orezul gata fiert în lapte, ir vouă nu vă rămâne de adăugat decât spuma şi migdalele.

Eu le-am făcut pe amândouă deja pentru că nu o să fiu acasă de Crăciun şi mi-am permis deci 😉

Vă urez spor la gătit fetelor!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s